Tips voor atleten


Spierpijn verhelpen?

 

Oeps…je hebt een zware training achter de rug of bent nét iets te fanatiek aan de slag gegaan met het beoefenen van een nieuwe sport. Het gevolg? Heel veel spierpijn! Niet gek natuurlijk, want je lichaam heeft een actieve inspanning geleverd. Wat kun je het beste doen om je spierpijn te verhelpen? Wij geven je graag een aantal handige tips.

 

 

Wat is spierpijn eigenlijk?

Als natuurlijk gevolg van het overbelasten van je spieren ontstaat er spierpijn (ook wel myalgie genoemd). Meestal ontstaat er pijn in je spieren wanneer je deze zelden gebruikt. Er ontstaat dan een ophoping van melkzuren en andere afvalstoffen in je spieren door een overmatige of heftige inspanning. Pijn in je spieren kan zowel tijdens het uitoefenen van een inspanning ontstaan tot enkele uren later. Maar, spierpijn kan ook een dag later optreden. Wanneer spierpijn de volgende dag begint, ontstaan er heel kleine haarscheurtjes in je spieren die ontstekingen, zwellingen en extra gevoeligheid opleveren. Deze scheurtjes hoeven niet altijd slecht voor je te zijn, uiteindelijk wordt je sterker in je spieren!

 

First things first: water drinken

Een eerste tip is om tijdens en na je training veel water te drinken. Je spieren krijgen op deze manier meer zuurstof binnen. Het melkzuur lost op in water en voert hierdoor je afvalstoffen sneller af.

 

Rustig blijven

Mocht je last hebben van spierpijn, helpt het vaak om rustig te blijven bewegen. Ook al moet je er echt niet aan denken wanneer je flinke pijn hebt in je benen, doe het toch! Het hoeft niet inspannend te zijn, denk aan wandelen of op rustig tempo fietsen. Op deze manier kunnen de afvalstoffen afgevoerd worden en krijgen de spieren de kans om te herstellen.

Een ontspannende massage kan ook helpen bij het verhelpen van de spierpijn. Hoewel het tijdens de massage soms pijnlijk kan aanvoelen, wil het vaak wel helpen. Een massage voorkomt ontstekingen in je spieren en voert gifstoffen af. Een goede (sport)fysiotherapeut of masseur weet de juiste plekken te masseren, zodat je weer snel van je spierpijn af bent.

 

Gels en zalven

Tegenwoordig zijn er vele soorten gels en zalven te koop. Deze kunnen een actieve en pijnstillende werking hebben en kunnen je spierpijn verhelpen. Door de warmtesensatie in de zalven, ervaar je minder pijn. Een Een warmtepleister wil vaak helpen om het pijnlijke gebied te laten ontspannen. Warme spierbalsem is eenvoudig te gebruiken door een kleine hoeveelheid zacht in te wrijven op de plek waar spierpijn ontstaat. Last van stramme of stijve spieren? Ibuprofen gel houdt de gewrichten soepel en verzorgt gevoelige spieren na het sporten.

 

Food = good

Wist je dat er een aantal voedingsstoffen zijn die een effect hebben op het verhelpen van spierpijn? Met name voedingsmiddelen met veel magnesium helpen hierbij. Peulvruchten, zaden, noten, groene groenten, grapefruit en abrikozen bevatten veel magnesium. Om de magnesium in het voedsel goed zijn werk te laten doen, moet dit echter wel in balans zijn met calcium (te vinden in zuivelproducten), fosfor (vlees, ei, vis) en kalium (zit in aardappelen, groente en fruit). Ook eiwitrijk voedsel zoals kip, kalkoen, vette vis en peulvruchten zorgen voor een sneller spierherstel.

 

Ben je eenmaal hersteld van je spierpijn en wil je weer beginnen met trainen? Bouw het dan rustig op en ken je eigen grens. Begin je training altijd met een warming up. Door te beginnen met simpele en lichte oefeningen worden je spieren voorbereid op de inspanning. Let daarnaast ook goed op je ademhaling tijdens het sporten, ook dit zorgt voor zuurstof in je spieren. Blijf tijdens je training voldoende water drinken en sluit af met een cooling down en enkele rek- en stretch oefeningen.

Mocht je twijfelen aan de pijn of houdt de pijn aan en wordt het na een paar dagen niet minder? Raadpleeg dan een arts of (sport)fysiotherapeut om ernaar te laten kijken.