Geschiedenis


In 1983 spreken een aantal mensen uit Rucphen af om gezamenlijk te gaan lopen en zij noemen zich de Trimclub Rucphen.

Deze groep groeit uit tot 15 mannen en vrouwen in 1988. Naast een wekelijkse training op donderdagavond onder professionele leiding wordt regelmatig deelgenomen aan prestatielopen.

Vermaard is de organisatie/deelname aan Parijs-Rucphen in estafette-verband.

Gezien de enorme kosten wordt dit slechts éénmaal georganiseerd.

In 1990 doet zich de behoefte voor om een officiële vereniging te worden, d.w.z. met statuten en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel omdat de vereniging inmiddels uitgegroeid is tot 29 leden.

In 1992/1993 worden nieuwe activiteiten opgezet, zoals een damesrecreantengroep en een splitsing van de donderdag avondgroep in een A groep (wedstrijdlopers) en een B groep (trimmers).

Dan wordt ook aansluiting gezocht bij de KNAU. Het aantal leden bedraagt inmiddels ongeveer 80.

Er wordt getraind in het bos, op straat en bij de zustervereniging DJA te Zundert. De behoefte aan een eigen honk, een eigen thuis wordt echter steeds groter.

In 1997 legt AVR'90 daarom met hulp van de gemeente een atletiekbaan aan op het sportcentrum de Vijfsprong. Met de komst van de baan gaat ook de jeugdafdeling van start. Begin 1998 heeft de vereniging ongeveer 80 seniorleden en 90 jeugdleden. In 2000 wordt het eigen clubgebouw voltooid en tegelijkertijd met de opening wordt in september het 10-jarig bestaan gevierd.

 

Vanaf dat moment groeit het aantal (jeugd)leden met grote sprongen. Begin jaren 2000 trainen er bijna 100 jeugdleden in 4 verschillende leeftijdsgroepen en in 2005 kunnen we bij de meisjes D-junioren zelfs een team inschrijven voor de landelijke competitie. Omdat AVR’90 niet beschikt over een volwaardige accommodatie stromen de jeugdatleten die wat meer willen echter door naar buurverenigingen. Ook de seniorenafdeling groeit gestaag waardoor het totaal aantal leden in de hoogtijdagen bijna op 200 uitkwam.

 

Maar de daling in het aantal basisschoolleerlingen vertaalt zich in een fikse daling van het aantal jeugdleden en helaas richt het aftredende bestuur in 2009 een nieuwe loopvereniging in Rucphen op, waardoor het aantal leden nog verder daalt.

 

Onder leiding van een geheel nieuw bestuur, ondersteund door diverse werkgroepen, blijven alle jaarlijkse activiteiten toch doorgaan. Zo is er vanaf 1994 op de voorlaatste zondag in oktober nog steeds een 5 en 10 km wedstrijd. De naam van deze wedstrijd veranderde in verband met de verschillende sponsoren in de loop der jaren van “8 van Daan” (1994/1996),” De 10 van AVR” (1997), “Vossehoekloop” (1998-2000), “Gebroeders Oomenloop” (2001/2008), “10 van AVR” (2009/2015), “Kluiskenshof 10 van AVR” (2016/2019) in “Caris 10 van AVR ” (2022), maar de maatregelen rond het Covid-19 virus gooien in 2020 roet in het eten, waardoor in dit jaar voor het eerst geen wedstrijd georganiseerd kan/mag worden.

 

Ook andere jaarlijkse activiteiten, zoals de “John Kerstens dauwloop”, en de Strandloop gaan in 2020 als gevolg van Corona niet door. De enige jaarlijkse activiteit die in 2020 doorgaat is de Sint Nicolaastraining voor de jeugdleden. In 2013 werd als eerbetoon aan John Kerstens (ϯ2012) zijn naam gekoppeld aan de jaarlijkse dauwloop. Tijdens de dauwloop, die nog steeds gesponsord wordt door de partner van John, wordt het door John in 2010 uitgezette veiligere parcours van de 10 van AVR gelopen. Vanaf 2020 zijn we in verband met de aanleg van de nieuwe rondweg genoodzaakt om een nieuw parcours voor de wedstrijd uit te zetten. Gekozen wordt voor een compacter parcours richting Achterhoeksestraat.

Naar aanleiding van signalen vanuit het deelnemersveld hebben we echter in 2022 besloten om op zoek te gaan naar een nieuw parcours dat weer net zo snel zou zijn als het oude parcours. Wij denken dat we, onder leiding van Richard van Oosterhout hierin heel goed geslaagd zijn door een parcours van precies 10 km uit te stippelen dat weer geheel over geasfalteerde wegen/fietspaden loopt. Gelijktijdig werd de 4 EM ook weer gewijzigd naar 5 km.

 

De kwaliteit van de 300 meter asfaltbaan liet al jaren te wensen over en het bestuur had hierover veelvuldig contact met de gemeente, maar alhoewel de gemeente al een fors bedrag reserveerde voor de renovatie van de baan, werd deze keer op keer uitgesteld. Het nieuwe bestemmingsplan voor de MSA (Multifunctionele Sport Accommodatie) in de Binnentuin wierp echter een geheel nieuw licht over onze accommodatie: Onze baan lag in de weg voor de aanleg van een wielerbaan en later bleek ons clubgebouw verplaatst te moeten worden in verband met de aanleg het parkeerterrein. Het ging niet zonder slag of stoot, maar nu beschikken we over een prachtige 400 meter kunststof atletiekbaan en is er een splinternieuw gezamenlijk clubgebouw voor AVR’90 en WWV. Niet alleen de accommodatie is in 2019/2020 geheel vernieuwd. In juli 2020 komt een nieuw, 5-koppig, bestuur aan het roer en in oktober 2020 gaat een nieuwe website de lucht in. Hiermee kunnen we weer jaren vooruit.