MOOI WEER MAAKT ALLES GOED BIJ 10 VAN AVR

Er ging menig overleg aan vooraf: wèl of geen 10 van AVR dit

jaar i.v.m. mogelijke Covid-19-maatregelen. Uiteindelijk kon

de loop met enige beperkingen gelukkig doorgaan. Het

aangename weer afgelopen zondag was niet alleen gunstig

voor de lopers, maar voelde voor de organisatie en alle

vrijwilligers als een kers op de taart.

 

Om 11 uur gingen de deelnemers van beide afstanden (10

KM en 4 EM) gelijktijdig op de baan van start. Omdat eerst

anderhalve ronde op de baan gelopen werd, was het

deelnemersveld al wat verspreid en leverde de versmalling

van het parcours bij de overgang naar het fietspad op de

Baanvelden geen enkel probleem op.

 

 

Ook de oversteek op de Bernardstraat leverde door de verkeersregelaars geen enkele vertraging op. Wat wel een (minder leuke) verrassing was, was na 3 km een onverhard stuk van zo’n 300 meter. Gelukkig was het gras gemaaid en had de regen het stuk niet veranderd in een modderpoel. Uit het feit dat de leider in de wedstrijd op dit onverharde stuk de voorfietser zelfs inhaalde, kan geconcludeerd worden dat ook dit stuk van het parcours goed te belopen was. De tegenwind in de  Achterhoeksestraat was misschien nog wel zwaarder dan het stukje onverhard parcours.

Na 4 km bezorgde dj Tom van de Borst de deelnemers met zijn muziek een extra boost. De lopers van de 4 EM mochten daarna al terug naar de baan; de 10 km-lopers moesten het rondje Bernardstraat-Canadastraat-Achterhoeksestraat twee keer

lopen (helaas moest AVR afscheid nemen van het oude parcours met 1 grote ronde van 10 km) en passeerden na 8 km nogmaals dj Tom bij de waterpost.

Snelste man bij de 4 EM was Eltjo van Mechelen van Thor (21:34); 4:20 minuten later passeerde de eerste vrouw, Marlien van Beek van de Langstraat, de finish. En vijf minuten later zette winnaar Ronald Cockx van DJA het parcoursrecord van de 10 km. op 30:55.

Bij de vrouwen noteerde Laurey van den Berge van Flakkee 37:25.

Ondanks het feit dat verschillende AVR-leden de vorige dag nog druk waren met de opbouw van het parcours, namen ze

zelf ook deel aan de loop. Het lukte Frank Sjaardema om onder de 41:30 te finishen; goed voor een derde plaats bij de

masters 45+. Toon Heeren (winnaar Masters 45+) was tevreden met zijn tijd van 34:47 en Jack Lazeroms begeleidde dochter Steffy in ruim 48 minuten naar de finish. Ook Angelique Verpaalen en dochter Laura maakten er binnen het uur een gezellige familieloop van. Ruud Verpaalen (39:57) werd derde bij de masters 35+. Ook in deze categorie liep Teun van Uffelen (41:42). Sieb Bom (52:56) ontbrak sinds 2009 nog nooit in de thuiswedstrijd van AVR’90. Chrisje Schrauwen (42:48), onlangs nog winnaar in de halve marathon in Eindhoven, moest deze keer zijn meerdere erkennen in Gerard Wouters van Spiridon.

Trainer René de Kok besloot daags voor de wedstrijd dat zijn atleten het zonder zijn aanmoedigingen moesten doen en liep zelf ook 10 km. En Ingrid van Asselt (46:53) kwam speciaal voor de 10 van AVR terug naar Rucphen. Haar derde plaats bij de

Dames 45+ leverde haar een uitnodiging voor de editie van 2022 op. Ook vermeldenswaardig is de prestatie van de 82-

jarige Gillis Bosman (59:33) van Thor die de 10 km nog steeds bedwingt binnen het uur.

Bij de 4 Engelse Mijl zagen we o.a. René Lazeroms (34:01), Peter de Jong (34:45),  Kees Rijpers (34:07) en Yvonne Boot (30:44). Voor de complete uitslag zie www.uitslagen.nl. Voorzitter Jack Lazeroms was blij met de fantastische sfeer; niet alleen tijdens de loop, maar ook na de finish. En natuurlijk met alle vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om voor de lopers een mooi evenement te organiseren. Chapeau!

 

N.B. Foto's van de 10 van AVR zijn online te bekijken en te bestellen of te downloaden via www.flickr.com en/of via www.josvdr.nl.


Geschiedenis & Parcours

AVR'90 organiseerde in 1994 haar eerste 5 en 10 kilometerloop. Er was al een cross in maart de zogenaamde "Bosloop" en een 10 Engels Mijl in juni tijdens de "Musycle" feesten. Omdat er nog een loop ontbrak over een 10 kilometer en wij op termijn zouden stoppen met de Mysycle-loop (Vossehoekloop) zijn we opzoek gegaan naar een geschikte datum voor de 10 kilometerloop.

Zoals bekend staat er altijd één week voor de "halve van Roosendaal" een 10 kilometerloop te Rijsbergen op het programma. Dit is dan ook een ideale test voor de halve marathon deelnemers. Omdat voor de Marathon van Etten-Leur de datum nog open stond is om bovenstaande reden gekozen om één week voor Etten-Leur te gaan zitten. De loop werd vanaf 1994 voor drie jaren georganiseerd in de straten van St.Willebrord en hete toen "De Acht van Daan". Toen wij in 1997 onze atletiek accommodatie realiseerden zijn wij de loop vanaf de baan gaan houden (eigenlijk de eerste 10 van AVR), natuurlijk wel een ander parcours maar toch een 5 en 10 kilometer afstand.

Als gevolg van de aanleg van de nieuwe rondweg moesten we afscheid nemen van het supersnelle parcours in zuidelijke richting. Het nieuwe parcours in noordelijke richting, waarbij de 10 km-lopers een gedeelte van het parcours 2 keer lopen, loopt grotendeels over asfaltwegen en fietspaden en ongeveer 300 meter over een zandpad. De afstand van 5 km is gewijzigd in 4 EM.